Η τοποθεσία μας στον χάρτη

Πληροφορίες

Ο Δήμος Τροιζηνίας-Μεθάνων είναι δήμος της Περιφέρειας Αττικής που συστάθηκε με το 2011 σε εφαρμογή του Προγράμματος «Καλλικράτης», από τη συνένωση των προϋπαρχόντων «καποδιστριακών» δήμων Τροιζήνος και Μεθάνων. Αντιστοιχεί στην παλαιότερη Επαρχία Τροιζηνίας, με μόνο μέρος που λείπει το νησί του Πόρου, το οποίο αποτελεί ξεχωριστό δήμο. Αρχικά, το όνομα του δήμου ήταν Δήμος Τροιζηνίας. Από το 2014, το όνομα είναι Δήμος Τροιζηνίας-Μεθάνων. Έχει έκταση 240,86 τ.χλμ. και ο πληθυσμός του σύμφωνα με την Απογραφή του 2021 ανέρχεται σε 6.020 κατοίκους. Έδρα του είναι ο Γαλατάς.

Γεωγραφία

Ο Δήμος βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Αργολικής χερσονήσου, στην ανατολική Πελοπόννησο. Συνορεύει δυτικά και νότια με το Νομό Αργολίδας, πιο συγκεκριμένα με τους Δήμους Επιδαύρου (βορειοδυτικά), Κρανιδίου (δυτικά) και Ερμιόνης (νότια-νοτιοδυτικά). Βρέχεται ανατολικά και βόρεια από τον Κόλπο της Επιδαύρου, τον Σαρωνικό κόλπο και τον όρμο Μεγάλου Νεωρίου, και γειτνιάζει με τα νησιά του Αργοσαρωνικού Πόρο και Ύδρα. Το έδαφος του Δήμου ως επί το επί το πλείστον είναι ανώμαλο μορφολογικά και καλύπτεται στο μεγαλύτερο τμήμα του από τους ορεινούς όγκους Ορθολίθι (1.105 μ.) και Αδέρες (721 μ.), οι οποίες οριοθετούν παράλληλα και τα βορειοδυτικά και δυτικά χερσαία σύνορα του Δήμου. Η πιο ομαλή και εύφορη περιοχή είναι η πεδιάδα της Τροιζήνας που βρίσκεται στο κέντρο περίπου του Δήμου και οριοθετείται περιμετρικά από τους οικισμούς Τροιζήνα στα νότια, Βύδι και Άγιος Κωνσταντίνος στα βόρεια, Γαλατάς στα ανατολικά και πλησίον της Ψήφτας στα δυτικά. Στο βόρειο τμήμα του Δήμου βρίσκεται η ηφαιστειογενής χερσόνησος των Μεθάνων, η οποία διαθέτει 30 ηφαιστειακούς δόμους και συνδέεται με το υπόλοιπο ηπειρωτικό τμήμα με μια στενή λωρίδα γης -και ειδικά σε σύγκριση με το υπόλοιπο μέγεθος του-, μοιάζοντας έτσι με νησί εγγύς των ακτών του Αργολικού κόλπου, χωρίς να είναι ουσιαστικά βέβαια.

Φυσιογνωμία

Η έκταση του δήμου έχει σπάνια φυσική ομορφιά και προσφέρεται τόσο για αρχαιολάτρες, όσο και για φυσιολάτρες· ενώ κάθε χρόνο και ιδιαίτερα την θερινή περίοδο δέχεται πολλούς επισκέπτες. Το τοπίο της περιοχής συνθέτεται από πεντακάθαρες ακτές και παραλίες, προστατευόμενος υδροβιότοπος, διάφορα αξιοθέατα και σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, καθώς και από το ηφαίστειο των Μεθάνων και ιαματικές πηγές.

Εκπαίδευση

Στον Δήμο υπάρχουν 5 Νηπιαγωγεία, 6 Δημοτικά Σχολεία, 4 Γυμνάσια -με ένα εκ των οποίων είναι για παιδιά με ειδικές ανάγκες και εξαετούς φοίτησης-, 1 Γενικό Λύκειο (ΓΕ.Λ.) και 1 Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑ.Λ.).

Θρησκεία

Ο Δήμος Τροιζηνίας-Μεθάνων εκκλησιαστικά εντάσσεται στην Ιερά Μητρόπολη Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδος και Τροιζηνίας. Στην περιοχή υπάρχουν αρκετές εκκλησίες καθώς και δύο μοναστήρια, τα οποία είναι η Μονή Αγίου Δημητρίου και η Μονή Κεχαριτωμένης Θεοτόκου.

Διοίκηση

Ο Δήμος Τροιζηνίας-Μεθάνων διοικείται από Δημοτικό Συμβούλιο αποτελούμενο από 19 μέλη. Η σημερινή Δημοτική Αρχή αναδείχθηκε για πρώτη φορά από τις Ελληνικές Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023. Δήμαρχος είναι ο Αναστάσιος Μούγιος.

Δήμαρχοι

2011-2014 Ιωάννης Σαμπάνης 2014-2019 Κωνσταντίνος Καραγιάννης 2019-2022 Σπύρος Πολλάλης (Απεβίωσε στις 27 Δεκεμβρίου 2022) 2023 Σωτήριος Σούχλας 2024-σήμερα Αναστάσιος Μούγιος (εξελέγη το 2023 με ποσοστό 52,96%)

Διαίρεση

Δημοτική Ενότητα Τροιζηνίας

Τοπική Κοινότητα Γαλατά ο Γαλατάς η Αγία Σωτήρα τα Βλαχαίικα η Σαρωνίδα Τοπική Κοινότητα Άνω Φαναρίου το Άνω Φανάρι η Αγία Ελένη Τοπική Κοινότητα Δρυόπης η Δρυόπη η Καλλονή ο Μύλος η Νεράτζιζα η Νησίζα το Σκαπέτι η Χώριζα Τοπική Κοινότητα Καρατζά ο Καρατζάς τα Ζερβαίικα Τοπική Κοινότητα Τακτικούπολης η Τακτικούπολη ο Άγιος Κωνσταντίνος η Ακτή Αγάπης το Βύδι η Μεταμόρφωση η Ψήφτα Τοπική Κοινότητα Τροιζήνας η Τροιζήνα ο Άγιος Γεώργιος

Δημοτική Ενότητα Μεθάνων

Τοπική Κοινότητα Λουτροπόλεως Μεθάνων τα Μέθανα τα Δριτσαίικα Τ.Κ. Κουνουπίτσας η Κουνουπίτσα ο Άγιος Γεώργιος ο Άγιος Νικόλαος ο Μακρύλογγος τα Παλιά Λουτρά Τοπική Κοινότητα Κυψέλης Μεθάνων η Κυψέλη οι Άγιοι Θεόδωροι Τοπική Κοινότητα Μεγαλοχωρίου το Μεγαλοχώρι το Βαθύ η Καμένη Χώρα το Μεγάλο Ποτάμι

Παραπομπές

Πηγές

Πρόγραμμα «Καλλικράτης» - ΦΕΚ Α87 της 07/06/2010. Απόφαση 45892 του Υπ. Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης - ΦΕΚ Β1292 της 11/08/2010. [1] Μετονομασία «Δήμου Τροιζηνίας» σε «Δήμο Τροιζηνίας-Μεθάνων».

Εγγραφή στο Newsletter μας

Εγγραφείτε στο newsletter του mevrikes.gr και... τους βρήκατε!