Πληροφορίες
Ο Άγιος Βασίλειος είναι χωριό και έδρα ομώνυμης τοπικής κοινότητας, της δημοτικής ενότητας (τέως δήμου) Κορωνείας, του δήμου Λαγκαδά, της περιφερειακής ενότητας (τέως νομού) Θεσσαλονίκης, στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με το πρόγραμμα Καλλικράτης. Πριν το σχέδιο Καποδίστριας και το πρόγραμμα Καλλικράτης, ανήκε στην επαρχία Λαγκαδά του νομού Θεσσαλονίκης, στο γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονίας.
Γεωγραφία
Ο Άγιος Βασίλειος είναι χωριό στο κεντρικό τμήμα του νομού Θεσσαλονίκης, πάνω στην κύρια επαρχιακή οδό που συνδέει την πρωτεύουσα του νομού με την Ασπροβάλτα. Βρίσκεται στις νοτιοδυτικές όχθες της λίμνης Κορώνειας (Αγίου Βασιλείου), σε μέσο σταθμικό υψόμετρο 100. Απέχει περίπου 27 χλμ. Α. του κέντρου της Θεσσαλονίκης. Η τοπική κοινότητα είναι χαρακτηρισμένη ως αγροτικός πεδινός οικισμός, με έκταση 28,627 χμ² (2011).
Πληθυσμός
Διοικητικές μεταβολές μέχρι τον «Καλλικράτη»
Ο οικισμός αναγνωρίστηκε το 1918 και ορίστηκε έδρα της κοινότητας Αγίου Βασιλείου. Με το ΦΕΚ 244Α - 04/12/1997 αποσπάστηκε από την κοινότητα Αγίου Βασιλείου και προσαρτήθηκε στον δήμο Κορώνειας. Με το ΦΕΚ 87Α - 07/06/2010 αποσπάστηκε από τον δήμο Κορώνειας και προσαρτήθηκε στον δήμο Λαγκαδά.
Εκπαίδευση
Στην παλαιά επαρχιακή οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας (από μεριά προς Θεσσαλονίκη) υπάρχει ένας μεγάλος χώρος ο οποίος αξιοποιείται ως το νηπιαγωγείο και το δημοτικό του χωριού. Οι υπόλοιποι μαθητές εξυπηρετούνται με σχολικό λεωφορείο που τους μεταφέρει στο Γυμνάσιο - Λύκειο Λαγκαδικίων.
Γενικότερες πληροφορίες
Στο χωριό επίσης, υπάρχουν πολλά μέρη για να αθληθεί ή να περάσει ευχάριστα τον ελεύθερο του χρόνο παίζοντας ή τρέχοντας στα γηπεδάκια στην νοτιοανατολική μεριά του χωριού, ή οι μικρότερες ηλικίες να διασκεδάσουν στις παιδικές χαρές που υπάρχουν στα γηπεδάκια ή στο πάρκο. Το χωριό επίσης, διαθέτει και ένα ευρύχωρο γήπεδο ποδοσφαίρου στην νότια μεριά του χωριού.
Αξιοθέατα
Ο Βυζαντινός Πύργος στο βόρειο τμήμα του χωριού, κοντά στη νότια όχθη της λίμνης Κορώνειας. Χρονολογείται από τον 14ο αιώνα και, πιθανότατα, σχετιζόταν όχι τόσο με την άμυνα της Θεσσαλονίκης όσο με την προμήθεια της πόλης με αγαθά αλιείας και γεωργίας που προέρχονταν από τη λίμνη και τη γύρω εύφορη περιοχή. Έχει διαστάσεις 10,5x10,5μ. και ύψος περίπου 15μ. Η μοναδική είσοδος βρίσκεται στην ανατολική πλευρά και είναι για λόγους ασφαλείας υπερυψωμένη. Υπέστη πολλές φθορές τα νεότερα χρόνια, κυρίως από τον σεισμό του 1978, όταν κατέρρευσε μεγάλο τμήμα της ανωδομής. Στην περίοδο 2007-2008 εκτελέστηκαν έργα αναστήλωσης του πύργου. Η παλαιοημερολογίτικη Μονή Τιμίου Προδρόμου, νοτιοδυτικά του χωριού, στην περιοχή «Ριτίκα», στον δρόμο προς Ασβεστοχώρι, Είναι καινούργιο κτίσμα, ανδρικό μοναστήρι του 1995 που, ένα έτος αργότερα, συγκρότησε την πρώτη αδελφότητά του από 22 μοναχούς. Επίσης η μονή Εμμαούς, νοτιοανατολικά του χωριού, η οποία είναι μια πανέμορφη και μεγάλη μονή η οποία τις Κυριακές λειτουργεί και ως εκκλησία. Το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, στη νοτιοανατολική έξοδο του χωριού. Υπάρχει επίσης μόλις έξω από το εκκλησάκι μία πηγή. Η μεγάλη δασική έκταση «Κουρί», με καταφύγιο του Ομίλου Φυσιολατρών. Ο μικρός καταρράκτης του Αγίου Βασιλείου, στη νότια έξοδο του χωριού, με όνομα ποταμιού «Τσιφλίκι». Η λίμνη Κορώνεια, η οποία είναι ένας πολύ σημαντικός σταθμός μετανάστευσης και παρατήρησης πτηνών, και το φράγμα της λίμνης, το οποίο είναι μόλις ένα χιλιόμετρο έξω από το χωριό. Το πάρκο, το οποίο βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του χωριού και διακόσια μέτρα μακριά από τον πύργο. Η πλατεία του χωριού, στο βόρειο τμήμα του. Ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου, και ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου, στον οποίο υπάρχει και το νεκροταφείο του χωριού. Το γήπεδο στην δυτική μεριά του χωριού.